Blog

Hvem oppfant Rubiks kube?

Historien til Rubiks Kube strekker seg ikke veldig langt tilbake, selv om vi kanskje føler den har vært rundt i oss veldig lenge.

Historie

I 1974 så lagde en ungarsk arkitekt, Erno Rubik, et objekt som i utgangspunktet skulle være umulig. Kuben som kunne vris og vendes på i alle retninger, gikk uansett ikke i stykker. Etterhvert fikk også denne kuben farger på seg, og når han endelig hadde ferdigutviklet den, tok det Erno faktisk 1 mnd å løse denne selv. Lite visste han om at akkurat denne leken, eller kuben, skulle bli verdens mest solgte leketøy, i hele verden, noen gang.

The first Magic Cubes

Magic Cube

De første kubene som ble utviklet, ble lansert som «Magic Cube», eller faktisk «Buvos Kocka» i hjemlandet. De var faktisk dobbelt så tunge som de vi kjenner idag. På den tiden var det kommunistene som styrte Ungarn, så hvordan kunne denne kuben lykkes, gitt jernteppet og de strenge import- og eksportkontrollene?

“If you are curious, you’ll find the puzzles around you. If you are determined, you will solve them. ”

Erno Rubik

Det skjedde ved en tilfeldighet. Kuben ble tatt med utenlands på konferanser og akkurat her ble de møtt av Tom Kremer, som ønsket å selge disse i sine butikker i hele verden. Ideal Toy Company tok distribusjonen av kuben på verdensbasis, og lanserte den som «Magic Cube». Kort tid senere, endret den navn til «Rubik’s Cube».

Over 400 millioner kuber er solgt på verdensbasis, og 1 av 7 personer i hele verden har forsøkt å løse den. Kuben har vært med på alt mulig. I pop videos, store Hollywood filmer og til og med hatt sitt eget tv show.

Det pussige med Rubiks Kube er at, når du ser på kuben, vet du eksakt hva du må gjøre og hva den går ut på, uten å måtte lese noen bruksanvisning. Samtidig er det så og si umulig å løse den, nettopp uten en bruksanvisning.